środa, 22 sierpnia 2018

Ciasto kokosowe ze śliwkami

Ciasto kokosowe ze śliwkami

Właściwie to dzisiejsze ciasto jest połączeniem cytryny z wiórkami kokosowymi i śliwkami. Brzmi dość abstrakcyjnie? Może i tak, ale w smaku jest bezbłędne. Czuć aromat cytryny, delikatną chrupkość i słodkość wiórków oraz przecudowną kwaskowatość śliwek. Wszystko zwieńczone kruszonką. Szybkie, bardzo proste w przygotowaniu i ciekawe w smaku.
Polecam.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 120 g wiórek kokosowych
  • 5 jajek
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej dużej cytryny
  • 250 g kwaśnej śmietany 12%
  • około 1kg śliwek
kruszonka:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g margaryny 

Sposób przygotowania:

Margarynę ucierać z cukrem przez kilka minut, następnie dodawać po jednym jajku, ciągle ucierając. Dodać otartą skórkę z cytryny oraz wiórki kokosowe, można wzbogacić jeszcze ciasto kilkoma kroplami olejku cytrynowego. Mąkę z proszkiem przesiać i dodawać partiami na przemian ze śmietaną. Wszystko dokładnie wymieszać. 
Blaszkę (u mnie 40x26) wyłożyć papierem do pieczenia. 
Śliwki umyć, przepołowić i wydrążyć pestki.
Składniki na kruszonkę dokładnie wyrobić  palcami.
Ciasto wyłożyć na blaszkę, wyrównać. Połówki śliwek wciskać bokiem w ciasto. Wierzch posypać kruszonką.

Piec około 45 minut w 160 stopniach.

Smacznego!!!