wtorek, 7 sierpnia 2018

Roladki z cukini z serkiem i szczypiorkiem

Roladki z cukinii z serkiem i szczypiorkiem

To bardzo szybka, elegancka i smaczna przystawka. Cukinia jest teraz dostępna przez cały rok na bazarach, ale nie ukrywam, że najlepiej smakuje właśnie teraz. Latem. Młoda, jeszcze nie wyrośnięta, pokrojona w cienkie plasterki, lekko podsmażona, i zrolowana ze śmietankowym serkiem, czosnkiem i świeżym szczypiorkiem. Akurat na raz do buzi. Świetnie się sprawdzi na Waszych imprezowych stołach.

 Składniki:

  • 1-2 małe cukinie
  • 150 g serka śmietankowego (użyłam almette)
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • sól 
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Cukinie umyć. Za pomocą łopatki do sera kroić w cienkie  plasterki wzdłuż cukinii. Wybrać 12-14 najlepszych plastrów. Lekko posolić i odstawić na 15 minut. Po tym czasie zlać powstały płyn, każdy plaster lekko odsączyć na papierze kuchennych i krótko przesmażyć na patelni grillowej (na zwykłej też się uda) z obu stron. Plastry przestudzić.
Śmietankowy serek wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem. 

Każdy plaster smarować delikatnie odrobiną serka i rolować.

Schłodzić w lodówce.

Smacznego!!!