poniedziałek, 27 sierpnia 2018

Sałatka kalafiorowa z czosnkiem i ogórkiem

Sałatka kalafiorowa z czosnkiem i ogórkiem

Sezon na kalafior trwa w pełni. Ostatnio powstała sałatka z surowego kalafiora, a dzisiaj z gotowanego. Z dużą ilością czosnku, zielonego ogórka, koperku i oczywiście słodkiej kukurydzy. Idealnie wpasowała się do mięsa z grilla. 

 Składniki:

  • 1 średni kalafior
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 4 średnie ogórki
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • pęczek koperku
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz 

Sposób przygotowania:

Kalafior umyć, wrzucić na gotujący, osolony wrzątek i gotować około 7 minut. Wyjąć i ostudzić. Kalafior nie może być zbyt bardzo ugotowany. Zimny podzielić na małe różyczki.

Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem greckim, majonezem i posiekanym koperkiem.

Ogórki pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć.

Wszystkie warzywa połączyć ze sobą, dodać sos czosnkowy, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, wstawić na godzinę do lodówki, by sałatka przegryzła się.

Smacznego!!!