wtorek, 31 lipca 2018

Kruche ciasto z wiśniami

Kruche ciasto z wiśniami i bezą

Prosty placek z wiśniami. Kruche ciasto, kwaskowe wiśnie przykryte lekko budyniową bezą i wszystko pokryte ponownie kruchym ciastem. Smacznie, prosto, szybko i niezwykle letnio :)

Składniki:

kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 250 g zimnej margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
beza:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
dodatkowo:
  • około 500 g wydrylowanych wiśni
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki cukru
  • cukier puder do obsypania

Sposób przygotowania:

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę. Zimną margarynę pokroić w kostkę i szybko posiekać z mąką. Dodać żółtka i szybko zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 części: jedną większą, jedną mniejszą. Każdą część owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na co najmniej 2 godziny, by ciasto całkowicie zamarzło.

Wiśnie mieszamy z 1/4 szklanki cukru oraz z bułką tartą.

Białka zmiksować ze szczyptą soli na sztywno. Dodać 3/3 szklanki cukru, miksować około 3 minut. Pod koniec dodać proszek budyniowy, zmniejszamy obroty miksera do minimum i wlewamy olej cienką strużką. Krótko miksujemy.

Blaszkę (u mnie 25x25) wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć na tarce większą część zamrożonego ciasta, równo rozprowadzić, lekko docisnąć. Wyłożyć wiśnie. Na wiśnie wyłożyć piankę budyniową, a na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą część mrożonego ciasta.

Piec w 180 stopniach przez około 50 minut, do lekkiego zarumienienia wierzchu.

Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!!!