czwartek, 9 sierpnia 2018

Sałatka z cukinii z kurkumą na zimę

Sałatka z cukinii z kurkumą na zimę

Bratowa tak zachwalała sałatkę z cukinii z kurkumą, że musiałam ją zrobić. Fakt. Potwierdzam, jest świetna. Przepis od razu przekazałam koleżance. Zrobiła już drugą turę słoików i wciąż mało :) Ja czekam, aż cukinia narośnie mi na krzaku i też mam zamiar zrobi drugą porcję. Przepis jest prosty. Super smakuje i pięknie się prezentuje. 


 Składniki:

  • około 3 kg cukinii (już obranej i wydrążonej)
  • 3 czerwone papryki
  • 5 dużych cebul
  • 3-5 ząbków czosnku
  • 3 płaskie łyżki soli
zalewa:
  • 2 płaskie łyżki gorczycy
  • 3 szklanki cukru
  • 2 szklanki octu
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 kopiaste łyżki kurkumy

Sposób przygotowania:

Cukinię myjemy, obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy gniazda nasienne (najlepiej za pomocą łyżki), a następnie każdą połówkę przekroić jeszcze na pół. Ćwiartki pokroić w plasterki. Cukinię umieścić w dużej misce. Paprykę wydrążyć z nasienia, pokroić w paseczki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą i zasypać 3 płaskimi łyżkami soli. Odstawić na około 4 godziny, po czym odcisnąć powstały płyn.

Zagotować zalewę z podanych składników i gorącą zalać odciśnięte warzywa. Wymieszać wszystko razem, odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Gotową sałatkę napełnić czyste słoiki i pasteryzować 15 minut.

Smacznego!!!