sobota, 15 września 2018

Ciasto imbirowe z jabłkami

Ciasto imbirowe z jabłkami

W całym domu unosi się cudowny zapach pieczonego placka. Maślany, z nutą ostrego imbiru i oczywiście jabłkowy. Szybki, taki na już do popołudniowej jesiennej kawki.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • szklanka cukru
  • 6 średnich jabłek

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i imbirem. Jajka dokładnie utrzeć z cukrem. Masło roztopić w rondelku. Do masy jajecznej partiami dodawać mąkę, ciągle miksując. Na koniec wlać gorące masło i dokładnie wymieszać.

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pociąć w grubsze plastry.

Blaszkę (u mnie 25x25) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać część ciasta, równo rozprowadzić, wyłożyć jabłka i na wierzch rozprowadzić pozostałą część ciasta.

Piec przez około 45 minut w 170 stopniach.

Smacznego!!!