sobota, 29 września 2018

Proste gołąbki bez zawijania

Proste gołąbki bez zawijania

Powiem, Wam jedno. Dzisiejsze gołąbki są o niebo lepsze od tradycyjnych gołąbków. Miękkie, soczyste, pulchne...i dużo prostsze w przygotowaniu. Kapustę wystarczy poszatkować w robocie, zblanszować, wymieszać z mięsem i ryżem i zalać sosem i do piekarnika. Świetne danie na rodzinny obiad, ale również na większą imprezę. Gołąbków z podanej niżej porcji wychodzi naprawdę mnóstwo, wyglądają obłędnie, a smakują rewelacyjnie. Przekonajcie się sami!!!

Składniki:

  • 800 g mięsa mielonego wieprzowego
  • pół główki średniej kapusty białej
  • 2 większe cebule
  • szklanka suchego (nieugotowanego) ryżu
  • 3 jajka
  • spory pęczek natki pietruszki
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • olej do smażenia
sos:
  • 4 szklanki bulionu
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 200 ml śmietany 30%
  • ewentualnie sól
  • pieprz
  • spora łyżka wędzonej czerwonej papryki
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Kapustę poszatkować drobno w robocie (lub zetrzeć na drobnej tarce). Zagotować 2 litry wody, wrzucić poszatkowaną kapustę na wrzątek, zamieszać i gotować 1 minutę. Kapustę odcedzić na sicie, przelać zimną wodą.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oleju. Natkę pietruszki drobno posiekać.

Wymieszać mielone mięso, surowy ryż, przesmażoną cebulę, kapustę, wbić jajka, dodać natkę doprawić do smaku solą i pierzem. Formować podłużne kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju dosłownie chwilkę z każdej strony, by lekko złapały kolor. 
Podsmażone kotlety układać w dużej formie do zapiekania, w jednej warstwie (u mnie zwykła blaszka 45x34).
Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą i zalać nim kotlety. Sos musi całkowicie przykryć mięso.

Piec około 1 godziny w 180 stopniach.