sobota, 22 września 2018

Roladki z udka kurczaka z brokułem i serem

Roladki z udka kurczaka z brokułem i serem

Przyznam się bez bicia, że nie trybowałam kurczaka. Kupiłam gotowe filety. Dlatego mogę napisać, że jest to bardzo szybkie danie. Jeśli pokusicie się o wycinanie kości z udek, czas wykonania obiadu wydłuży się zdecydowanie. Roladki robią się błyskawicznie. Wystarczy trochę przypraw, krótko obgotowane różyczki brokuła, starty ser, kilka wykałaczek i rozgrzany piekarnik. Podałam roladki z ziemniakami i surówką colesław.

Składniki:

  • 12 wytrybowanych udek z kurczaka bez skóry
  • 1 brokuł
  • 150 g sera żółtego
  • sól
  • świeżo starty pieprz
  • czosnek granulowany
  • słodka czerwona papryka
  • odrobina oleju do polania roladek

Sposób przygotowania:

Filety z udek kurczaka delikatnie, ale dokładnie rozbić. Każdy płat mięsa posolić, oprószyć papryką, czosnkiem i świeżo zmielonym pieprzem i wstawić do lodówki na godzinę.

Brokuła podzielić na małe różyczki. Zagotować wodę z dodatkiem soli i pół łyżeczki cukru. Brokuł wrzucić na wrzątek i gotować 3 minuty. Odcedzić, ostudzić.  Żółty ser starkować. Wymieszać brokuły z serem.

 Na każdy płat mięsa położyć łyżkę farszu, zwinąć w rulon, spiąć wykałaczkami jeśli się rozpadają ruloniki. Roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wierzch roladek oprószyć słodką czerwoną papryką, polać odrobiną oleju. Przykryć naczynie folią aluminiową. Piec przez około 1 godzinę w 180 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia ściągnąć folię, by roladki mogły się zarumienić.

Smacznego!!!