niedziela, 23 września 2018

Placek migdałowo śliwkowy

Placek migdałowo śliwkowy

Śliwki nadal królują na straganie. Kupiłam więc torebkę, część zjadłyśmy z córką - bo uwielbiamy śliweczki, a część przeznaczyłam na placek. Placek prosty, zresztą... jak wszystkie tego typu placki z owocami. Jednak jeden dodatek do ciasta sprawił, że zwykłe ciasto ze śliwkami stało się wyjątkowe. To migdały. Zmielone, jednak nie do końca, więc po upieczeniu przyjemnie chrupią w towarzystwie rozpływającej się śliwki. Taki placek to doskonała baza. Owoce można zmieniać według upodobania, lub też dostępności. Świetnie sprawdziły by się tutaj maliny, brzoskwinie czy truskawki. 

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiej margaryny
  • 150 g migdałów 
  • 200 g brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • około 700 g śliwek
  • 70 g płatków migdałowych do obsypania wierzchu ciasta

Sposób przygotowania:

Migdały zmielić tak, by około 70% było zmielonych na proszek, a 30 % lekko posiekanych. 

Margarynę utrzeć z brązowym cukrem. Dodawać po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać.

Mąkę  wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą oraz zmielonymi migdałami. Mieszankę mączną dodawać partiami do masy jajecznej, dokładnie ucierając.

Blaszkę ( u mnie 25x25) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć, wyrównać.

Śliwki umyć, przekroić na pół, wyciągnąć pestki. Na wierzchu układać śliwki rozcięciem do góry, lekko dociskając owoc w ciasto.
Wierzch posypać płatkami migdałowymi.

Piec w 180 stopniach przez około 50 minut.

Ostudzić.

Smacznego!!!