sobota, 29 września 2018

Sałatka z selerem naciowym, jajkiem i szynką

Sałatka z selerem naciowym, jajkiem i szynką

Pierwszy raz posadziłam w swoim ogrodzie seler naciowy. Susza dała mu w kość, łodygi jakieś takie mizerne porosły, ale na sałatkę, lub do pochrupania jest w sam raz.
Nazrywałam więc sporą część co większych łodyg, wyciągnęłam kilka produktów z lodówki i na szybko powstała sałatka do kolacji.

Składniki:

  • kilka łodyg selera naciowego
  • 200 g szynki
  • 5 ugotowanych na twardo jajek
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 3-4 ogórki kiszone
  • kilka plastrów czerwonej papryki marynowanej
  • pęczek natki pietruszki 
  • 3 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Łodygi selera umyć, pociąć w plasterki. Jajka, szynkę, ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać. Kukurydzę odsączyć na sicie. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Wstawić do lodówki na godzinę.

Smacznego!!!