czwartek, 10 maja 2018

Puree ziemniaczane w waflu

Puree ziemniaczane w waflu

Ziemniaki w naszej rodzinie są wprost uwielbiane. Nie ważne w jakiej postaci, ale ziemniak na obiad musi być i kropka. Toteż czasem staje na głowie, by stworzyć z ziemniaczków coś, co zachwyci wszystkich, ale nie będzie to po prostu gotowany kartofel. Bo ileż można jeść gotowane pyry :) Z ziemniakami szaleję głównie przy piątku. Utrzymujemy tradycję piątków bezmięsnych. Tak więc, dzisiaj na obiad polecają się gotowane ziemniaczki w postaci gładkiego puree, z dodatkiem czosnku, zawinięte w waflu w rulonik, pocięte i panierowane w jajku i tartej bułce, a następnie obsmażone na gorącym oleju. Podawane z keczupem lub z sosem czosnkowym. Pyszności :)

 Składniki:

  • ok. 2 kg ziemniaków
  • 3 kwadratowe suche wafle
  • szklanka gorącego mleka
  • 100 g masła
  • 2-3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
  • ewentualnie posiekana zielenina: koperek, pietruszka 
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 jajka do panierki
  • bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzić, odparować. Dodać gorące mleko, masło i dokładnie ugnieść na jednolitą masę. Dodać czosnek, zieleninę, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

Puree ziemniaczane rozdzielić na 3 porcje. Na każdym suchym waflu rozłożyć porcję gorącego purre i dokładnie rozprowadzić po całości. Odczekać kilka minut, aż wafel zmięknie, po czym zwinąć go w rulon i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Zimne roladki pokroić w około 2 cm plastry. Każdy plaster namoczyć ww roztrzepanym jajku, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
Podawać w keczupem lub sosem czosnkowym.

Smacznego!!!