sobota, 26 maja 2018

Sernik kokosowy z truskawkami bez pieczenia

Sernik kokosowy z truskawkami bez pieczenia

Wyobraźcie sobie. Sobota. Dzień matki. Dostajecie najpiękniejsze laurki na świecie od swoich dzieci. Piękne kwiatki. Milion uśmiechów i tyleż samo uścisków. Łzy stają nam w oczach na widok rozpromienionego dziecka, które cały tydzień skrzętnie przygotowywało laurki w ukryciu, a teraz dumnie pręży się przed Tobą pokazując swoje arcydzieła. I słyszysz...Mamo, zrobisz ciacho z truskawkami??? Oczywiście, odpowiadacie. Po czym wsiadacie w samochód, jedziecie na ryneczek po świeżutkie truskaweczki, a tu....U jednego Pana brak, u Pani również, u Babci, która wydaje się Tobie, że zawsze siedzi w tym samym miejscu ze świeżymi truskawkami, też nie ma. Wsiadam w samochód i jadę na sąsiedni rynek. Tam też tylko puste kobiałki. Objeżdżam pół miasta w poszukiwaniu moich upragnionych truskawek i nigdzie ich nie ma....Ola Boga... co teraz...Zrezygnowana wracam do domu. Co teraz powiem mojemu dziecku? Ale po drodze zawadzam jeszcze do pewnego sławnego dyskontu. Może kupię borówki? A może mrożone truskawki? Patrzę, a tu na samym przodzie, śmieją się do mnie. Co prawda nie polskie, ale co mi tam. Biorę. Wpadam do domu. Oj późno. Coś na szybko muszę ukręcić. Ser w wiaderku, mleko kokosowe, truskawki, wiórki kokosowe i już siedzi w lodówce biały, kokosowy serniczek bez pieczenia, naszpikowany truskawkami. Pyszny, nie za słodki, idealny. Córka wniebowzięta. Ja też :)


Składniki:

  • 1kg białego sera mielonego z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 500 g truskawek
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 220 g herbatników typu petit
  • 2 łyżki kakao
  • 80 g masła
  • wiórki kokosowe do obsypania sernika

Sposób przygotowania:

Herbatniki zmielić w malakserze lub potraktować blenderem. Do miału herbatnikowego dodać kakao, wymieszać, dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Masa musi mieć konsystencję mokrego piasku.

Tortownicę (u mnie 26cm) wyłożyć folią spożywczą. Wsypać masę z herbatników i dokładnie palcami ugnieść dno. Wstawić do lodówki.

 Truskawki umyć, odszypułkować. Jeśli są większe, przekroić na pół.

Żelatynę zalać  odrobiną zimną wody i odstawić do napęcznienia.

Ser zmiksować z cukrem i mlekiem kokosowym.  

Napęczniałą żelatynę zalać połową szklanki wrzątku i mieszać, dopóki żelatyna całkowicie się nie rozpuści. 

Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę wlać do masy sernikowej i dokładnie wymieszać. Na spód ciasteczkowy wylać około pół centymetra masy. Powkładać pocięte truskawki. Zalać resztą masy twarogowej. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Wierzch obficie posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego!!!