sobota, 12 maja 2018

Kotlety jajeczno-szpinakowe

Kotlety jajeczno-szpinakowe

Wiosna w pełni. Szpinak pięknie się zieleni na grządkach. Czas go szybko wykorzystać. A pierwsze zbiory szpinakowe trafiły do bezmięsnych kotlecików, na bazie gotowanych jajek. Kotlet z ziemniakami i do tego sałata (oczywiście z własnego ogródka) ze śmietaną i obiad gotowy. Pysznie i szybko.

Składniki:

  • 10 ugotowanych na twardo jajek
  • 2 surowe jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 spore garści świeżego szpinaku
  • pęczek szczypiorku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól 
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ugotowane jajka drobno posiekać (używam do siekania kratki-krajalnicy). Szczypiorek drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Szpinak umyć, delikatnie osuszyć i pokroić. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić masę jak na kotlety mielone. Formować małe, delikatnie spłaszczone kulki i smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu z obu stron na lekko złotawy kolor.

Smacznego!!!