poniedziałek, 14 maja 2018

Schab po grecku

Schab po grecku

Dzisiejsza propozycja, zapewne ma niewiele wspólnego z Grecją, ale do złudzenia przypomina mi naszą "rodowitą rybę po grecku" :) Oczywiście zamiast ryby podałam schab w plastrach, obsmażony uprzednio na tłuszczu. Do tego mnóstwo marchewki, cebuli, pomidorów i aromatycznych przypraw. Proste danie i bardzo smaczne.

Składniki:

  • ok. 1,5 kg schabu
  • 0,5 kg marchwi
  • 3 cebule
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • bulion
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Schab pociąć w 2cm plastry.  Plastry obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Mięso przełożyć do większego rondla. 

Na tej samej patelni przesmażyć drobno pokrojoną cebulę - przełożyć do mięsa, a następnie marchew, startą na drobnej tarce - przesmażoną przełożyć do rondla. Zalać zawartość rondla bulionem, dodać koncentrat pomidorowy, obie papryki, pieprz i gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Przed końcem duszenia, zdjąć pokrywkę, doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować już bez przykrywki, by nieco nam się zredukował sos. 

Smacznego!!!