środa, 30 maja 2018

Sałatka z makreli wędzonej, papryki marynowanej i ryżu

Sałatka z makreli wędzonej, papryki marynowanej i ryżu

 Makrela wędzona to jedyna ryba w pełni tolerowana przez wszystkich członków mojej rodziny. Jak to się mówi-" długie zęby"? ma nie tylko mąż, ale przede wszystkim córka na wszelakie ryby. Tylko makrela znika z talerza z entuzjazmem. Dlatego, chociaż raz w tygodniu kupuję takową rybkę. Zjadamy ją samą, na kanapce albo tak jak dzisiaj w sałatce. Prosta, smaczna i w sam raz na kolację.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości wędzone makrele
  • 100g (torebka) ryżu
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 mniejsze lub jedna duża cebula
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • słoik marynowanej czerwonej papryki (około 6-8 plastrów)
  • 3 łyżki majonezu
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Makrele obrać ze skóry, wyciągnąć ości i podzielić na mniejsze cząstki.
Ryż ugotować. Ostudzić.
Paprykę, jajka, cebulę pociąć w kosteczkę.
Kukurydzę odsączyć na sicie.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dosmaczyć solą, pieprzem.
Schłodzić w lodówce.

Smacznego!!!