środa, 15 marca 2017

Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

Czerwona kapusta w surówce nie koniecznie musi być parzona, czy też gotowana. Mimo, że jest dużo twardsza od białej kapusty, odpowiednio przygotowana, rewelacyjnie sprawdzi się w świeżej surówce. Świetny dodatek do drugiego dania, zdrowy, kolorowy i szybki w przygotowaniu. Kapusta czerwona nie musi być nudna i modra :)


Składniki: 

  • mała czerwona kapusta
  • czerwona cebulka
  • 1 marchew
  • 1 jabłko
  • sól (spora łyżeczka)
  • pół łyżeczki cukru
  • 3-4 łyżki octu winnego czerwonego 
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 2 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

Kapustę drobno poszatkować. Im drobniej tym lepiej. Następnie posolić, wymieszać i pozostawić na około 20 minut, by kapusta skruszała. W tym czasie marchew i obrane jabłko zetrzeć na tarce, cebulę drobno posiekać, Po 20 minutach kapustę dokładnie wygnieść rękoma. Nadmiar soku można zlać - ja tego nie zrobiłam. Dodać cukier, ocet, musztardę, majonez, wymieszać, ewentualnie dosmaczyć solą. Wstawić do lodówki by wszystko się przegryzło.

Smacznego!!!