niedziela, 12 marca 2017

Biały blok z płatkami

Biały blok z płatkami

Miało być zupełnie co innego na niedzielny deser. Zabrakło jednak podstawowego składnika, i szybko powstał inny deser. I to bardzo szybko. Jedną ręką, gdyż druga była zajęta przez telefon. Plotkując, w ciągu rozmowy powstał idealny deser. Bardzo słodki. Baaaardzo. Jeden kawałek spokojnie zaspokoi Wasz głód na słodycze na baaaardzo długo....Do dzieła! 


Składniki:

  • 500 g mleka w proszku niegranulowanego
  • 2 szklanki cukru
  • 120 ml wody
  • 250 g margaryny
  • 200 g herbatników typu petit
  • 2 - 3 szklanki dowolnych płatków śniadaniowych - u mnie czekoladowe kulki - fajnie kontrastują w białym bloku

Sposób przygotowania:

Wodę, cukier i kostkę margaryny zagotować. Mleko przesypać do miski. Wolnym strumieniem wlewać gorącą masę do mleka, energicznie mieszając łyżką, aż powstanie gładka masa. Herbatniki połamać, dodać do miski, wsypać również płatki i dokładnie wymieszać. Keksówkę wyłożyć folią spożywczą i włożyć jeszcze ciepłą masę, wyrównać i wstawić do lodówki do zastygnięcia. 
Smacznego!!!