czwartek, 23 marca 2017

Piersi z kurczaka w ciemnej glazurze

Piersi z kurczaka w ciemnej glazurze

Proste i smaczne danie z kurczaka. A do tego szybkie w przygotowaniu. I jeszcze tylko dodam, że takie nie całkiem banalne. Piersi są soczyste, aromatyczne i bardzo sycące. Wystarczy tylko przyrządzić jakąś lekką sałatkę i obiad gotowy.

Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi 
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • łyżka miodu
  • pół łyżeczki curry
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki papryczki chili
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sok z puszki z ananasami

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, wyciąć małe polędwiczki. 
Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z sosem sojowym, miodem, olejem rzepakowym, chili i curry, ewentualnie sól,  wymieszać.
Piersi dokładnie natrzeć powstałą marynatą i odstawić do lodówki na 10 minut.
 Mięso przełożyć na rozgrzaną patelnię z olejem i smażyć z każdej strony po 2-3 minuty, Następnie piersi przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać sok z puszki, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut.
Smacznego!!!