poniedziałek, 6 marca 2017

Cytrynowa kostka

Cytrynowa kostka

Kolejna propozycja dla leniwych łasuchów. Szybkie ciasto bez pieczenia. Orzeźwiające, cytrynowe, lekkie, o pięknym jasnym żółtym kolorze. W sam raz na nadchodzącą wiosnę. Z galaretką, cytrynową pianką i puszystą masą budyniową. A wszystko zamknięte w herbatnikach...

Składniki:

  • 300-400 g herbatników ( ilość uzależniona od wielkości Waszych blaszek i wielkości herbatników)
  • 600 ml śmietany 30%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • sok z jednej dużej cytryny
  • 100 g masła
  • 500ml mleka
  • 2 płaskie łyżki żelatyny

Sposób przygotowania:

Galaretki rozpuścić w 300 ml wrzącej wody. Dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Blaszkę (u mnie 20x20) wyłożyć folią spożywczą. Na dno blaski wyłożyć warstwę herbatników.
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje, wlać odrobinę wrzącej wody (tak by całość zajęła nam maksymalnie 1/3 szklanki), wymieszać do rozpuszczenia. Troszkę przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i dokładnie zmiksować. Dodać przestudzoną żelatynę (ale jeszcze ciepłą) oraz sok z cytryny, wymieszać dokładnie i od razu wykładać na warstwę herbatników. Wyrównać. 
Gdy masa całkowicie stężeje, wylać na nią tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki. 
Odlać szklankę mleka. Resztę zagotować z 2 łyżkami cukru. wymieszać 2 budynie w szklance mleka i wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń. Ostudzić.
Masło utrzeć na gładką masę. Dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując.
Gotową masę wyłożyć na sztywną galaretkę. Wyrównać. Na wierzch wyłożyć warstwę herbatników.
Wstawić do lodówki.

Smacznego!!!