środa, 4 stycznia 2017

Sałatka warstwowa z selerem konserwowym

Sałatka warstwowa z selerem konserwowym

Jedna z lepszych, sztandarowych sałatek na moim stole, sprawdza się zawsze, , ładnie wygląda, jest pyszna i na imprezie zawsze zachwyca. Przepis jest tak stary...że aż nie pamiętam gdzie i kiedy pierwszy raz go wypróbowałam. Pewnie wielu z Was zna tę sałatkę, ale nie zaszkodzi się przypomnieć. Przychodzi mi tu na myśl takie powiedzenie....stare ale jare...:) Można tak rzec o sałatce? Teraz już tak :)


Składniki:

  • słoik selera sałatkowego, konserwowego
  • puszka ananasa 
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 4 ugotowane jajka na twardo
  • biała część z dużego pora
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Seler odcedzić dokładnie na sicie. Ja dodatkowo, odciskam go w rękach z nadmiaru soku. Seler pokroić - ale niezbyt mocno. Ananasa odsączyć z soku i pokroić w kostkę. Kukurydzę również odcedzić na sicie. Jajka obrać i drobno posiekać. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Por umyć i również drobno pokroić. Układać w przezroczystej salaterce w następującej kolejności:
  1. seler naciowy
  2. ogórek konserwowy
  3. ananas
  4.  kukurydza
  5. jajko
  6. sól+pieprz
  7. majonez
  8. por
 




Smacznego!!!