sobota, 21 stycznia 2017

Pieczona kaczka z jabłkami i pomarańczami

Pieczona kaczka z jabłkami i pomarańczami

Tak dobrej kaczuszki dawno nie jadłam, szkoda, że była tak mała, a chętnych na spróbowanie jak na złość było dużo za dużo :) No cóż...Przepis jest prosty, warty powtórzenia, nic nie stoi na przeszkodzie, by kaczkę zrobić ponownie.
A w ostatnim miesiącu miałam okazję próbować wiele kaczek, okres świąt sprzyja jej przyrządzaniu. Bądź co bądź kaczka to nadal dość wykwintne danie na polskim stole. Niestety nie każdy potrafi upiec ją tak, by była soczysta i miękka. Niektóre kaczki były tak twarde i drętwe, że wstyd było kęsy wypluwać, więc się żuło, żuło i żuło...
Moim tajnym sekretem na miękką kaczkę jest moczenie jej przez całą noc w solance. Mięso kruszeje, więc jest mniejsze prawdopodobieństwo na stworzenie żylastego mięsa. Słodycz jabłek i cytrusowy, kwaskowaty posmak oraz nasz tradycyjny majeranek i tymianek spowodują, że na długo zapamiętacie smak tej kaczki.


 Składniki:

  • 1,5 - 2,0 kg kaczka (wypatroszona bez podrobów) 
  • 2 czubate łyżki soli do solanki
  • 3 jabłka
  • 3 pomarańcze
  • łyżeczka pieprzu
  • 1-2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól
  • 100 g masła

Sposób przygotowania:

Kaczkę umyć. Usunąć wszystkie  pozostałe pióra. Wyciąć kuper i szyję jeśli nie przepadacie za tymi częściami drobiu. Ja nie wycinam :)
 Przygotować solankę. 2 litry zimnej przegotowanej  wody wymieszać z 2 łyżkami soli. Kaczkę umieścić w głębokim naczyniu, zalać solanką (tak by całe mięso było zakryte płynem) i pozostawić w chłodnym miejscu najlepiej na całą noc.
Następnego dnia kaczkę dokładnie natrzeć majerankiem, pieprzem i tymiankiem, zarówno skórę jak i wewnątrz kaczki. Delikatnie posolić( z solą nie przesadzajmy-kaczka całą noc moczyła się w solance,więc nasiąkła sporą ilością soli). Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w większą kostkę. Pomarańcze dokładnie sparzyć wrzątkiem, wyszorować skórki szczoteczką. Jedną pomarańczę pokroić w kostkę, razem ze skórką. Drugą pomarańczę pokroić w całości w plastry, a z trzeciej pomarańczy wycisnąć sok a cały pozostały miąższ wydrążyć łyżeczką i połączyć z sokiem.
Kostki jabłek i kostki pomarańczy oraz połowę masła pokrojonego w kosteczkę połączyć ze sobą, dodać szczyptę majeranku oraz tymianku i pieprzu, wymieszać. Owoce upchać w środku kaczki. Otwory zaszyć nitką, by nic nam nie wypadło. Kaczkę umieścić w brytfance. Plastrami pomarańczy obłożyć boki kaczki. Pozostałą część masła pokroić na mniejsze cząstki i poukładać na wierzchu mięsa.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni i wstawić kaczkę. Piec przez pół godziny. Następnie brytfankę przykryć, temperaturę zmniejszyć do 150-160 stopni i piec kaczkę przez około 2 godziny.Na 20 minut przed końcem pieczenia, pokrywę z brytfanki ściągnąć, polać kaczkę sokiem i miąższem z pomarańczy, zwiększyć temperaturę do 180 stopni.
Wyłączyć piekarnik i dać odpocząć kaczce przez 10-15 minut i dopiero wtedy kroić.

Smacznego!!!