czwartek, 26 stycznia 2017

Tort śmietanowy z opłatkiem

Tort śmietanowy z opłatkiem

I kolejne urodziny córki za nami...Tak się cieszę, że ktoś wymyślił opłatki na tort. Wystarczyło upiec zwykły, najszybszy torcik śmietankowy, obłożyć go opłatkiem z ukochaną postacią bajkową naszej pociechy i radość dzieci jest murowana. Przygotowywałam tort w tajemnicy przed córką, niespodzianka była ogromna. A ni ona, ani kilku z zaproszonych gości, nie chcieli uwierzyć mi, że sama go zrobiłam. I na pytanie jak namalowałam Elzę z Krainy Lodu, odpowiedziałam, że jadalnymi kredkami. Niektórzy z dorosłych uwierzyli w to :) A tak naprawdę opłatki z bajkowymi nadrukami można kupić na allegro, różne kształty, rozmiary, kolory i co tylko chcecie. Można również kupić takie opłatki w specjalistycznych sklepach piekarniczo-cukierniczych, ale mi nie chciało się jeździć przez całe miasto w poszukiwaniach, zamówiłam więc przez internet, mało zapłaciłam i dostawa była błyskawiczna.
 

 Składniki:

biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki wody
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa śmietanowa:
  • litr śmietany 30%
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 4 opakowania śmietan-fixu 
poncz:
  • szklanka słabej, wystudzonej herbaty lekko osłodzonej z dodatkiem łyżki soku z cytryny
dodatkowo:
  • słoiczek dżemu truskawkowego
  • wiórki kokosowe do obsypania boków tortu
  • barwnik niebieski

Sposób przygotowania:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Gdy masa będzie szklista i lśniąca, dodać żółtka i dalej miksować. Wlać wodę i wymieszać mikserem. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy jajecznej. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać ciasto łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Przelać masę biszkoptową do tortownicy, wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 40 minut. Po upieczeniu, wyciągnąć tortownicę z piekarnika i spuścić z wysokości kolan na ziemię. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Najlepiej biszkopt upiec dnia poprzedniego.

Zimną śmietanę ubić. Gdy nieco zgęstnieje dodać cukier puder, cukier waniliowy oraz fixy i ubijać aż powstanie gęsta, kremowa masa.

Biszkopt przekroić na 3 blaty. 

Masę śmietanową podzielić na 4 części. Do jednej części dodać niewielką ilość niebieskiego barwnika, ta część posłuży nam do dekoracji. barwnik nie jest konieczny, biały krem też będzie ładnie wyglądać.

Pierwszy blat umieścić na docelowym talerzu (paterze, tacce). Blat nasączyć ponczem, posmarować cienką warstwą dżemu oraz jedną częścią masy śmietanowej, na to następny blat + poncz+ dżem+ następna  porcja masy i na koniec ostatni blat + poncz + 3 część kremu, którą cienko należy rozsmarować po bokach i na wierzchu blatu. Na krem nakładamy przygotowany opłatek wg instrukcji z opłatka. Boki tortu obsypać wiórkami kokosowymi. Porcję kolorowej masy przełożyć do szprycy dekoratorskiej i dowolnie ozdobić. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!!!