poniedziałek, 19 grudnia 2016

Makowa panienka czyli makowy biszkopt z orzechowym kremem, brzoskwianiami i śmietaną

Makowa panienka czyli makowy biszkopt z orzechowym kremem, brzoskwiniami i śmietaną

Makową panienkę upiekłam już drugi raz i na pewno nie ostatni. Za pierwszym razem, nie zdążyłam zrobić fotki :) Zniknęło w oka mgnieniu. A że placek był tak dobry, przyrzekłam sobie, że na pewno powrócę do makowej panienki. I powróciłam. Święta wydają się idealne do takich wypieków. Przecież mak jest nieodłącznym symbolem. Sam placek jest bardzo wykwintny, nie aż tak pracochłonny jak by się mogło wydawać. Krem zrobiłam na bazie budyniu, dodałam tylko zmielone orzechy i smak zmienił się nie do poznania. Makowy biszkopt wystarczy przełożyć kremem orzechowym i brzoskwiniami, a wierzch zwieńczyć lekką niezbyt słodką bitą śmietaną. Polecam serdecznie.


Składniki:

biszkopt:
  •  6 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki aromatu (dałam waniliowy)
krem orzechowy:
  • 650 ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g masła
  • 100 g zmielonych orzechów
  • 2 żółtka
dodatkowo:
  • puszka brzoskwiń
  • odrobina maku do posypania wierzchu ciasta 
  • sok z pół cytryny
masa śmietanowa:
  • 500 - 600 ml śmietany 30%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  •  1 fix do śmietany

Sposób przygotowania:

Oddzielić białka od żółtek.
 Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Ciągle miksując dodawać stopniowo cukier. Ubijać aż piana będzie lśniąca. Następnie dodawać po jednym żółtku, nadal miksując. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypać mak, dodać aromat i delikatnie wymieszać wszystko.
Ciasto wyłożyć na blaszkę (u mnie 40x25) wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 40 minut w 160 stopniach. Biszkopt zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Obie mąki i żółtka rozmieszać w 200 ml mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać rozmieszane mąki i ugotować budyń. Budyń przykryć folią spożywczą i zostawić do całkowitego ostudzenia.
Masło dokładnie utrzeć. Dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu, ciągle ucierając. Na koniec dodać zmielone orzechy włoskie i jeszcze raz dokładnie zmiksować.

Brzoskwinie odsączyć, soku nie wylewać. Brzoskwinie pokroić na mniejsze cząstki. Odmierzyć pół szklanki soku z brzoskwiń, dodać sok z połowy cytryny.

Zimny biszkopt przekroić na 2 blaty. Pierwszy blat włożyć z powrotem do blaszki. Nasączyć sokiem z brzoskwiń. Wyłożyć 1/3 części kremu orzechowego. Na to pokrojone brzoskwinie, a na brzoskwinie resztę kremu. Na krem położyć drugi blat. Nasączyć ponownie sokiem. 

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz fixem na sztywno. Wyłożyć na biszkopt (można po prostu wyłożyć i wyrównać szpatułką, bądź też pobawić się i wyłożyć śmietanę za pomocą szprycy do kremów). Wierzch posypać makiem. Pozostawić ciasto w chłodnym miejscu przez całą noc.

Smacznego!!!