piątek, 27 stycznia 2017

Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki krucho-drożdżowe 

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu rogaliki. Zrobiłam je z okazji dnia Babci i Dziadka do szkoły. Seniorom i dzieciom bardzo smakowały. Może i Wam posmakują? Z poniższym składników wyszło mi 48 małych rogalików, takich na raz, no na 2 kęsy :) Idealny przepis, jeśli potrzebujecie dużo słodkości i szybko :)


Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 250 g zimnej margaryny
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki gęstej śmietany 18%
  •  dżem (taki jaki lubicie, ja użyłam kilku, by nie było nudno)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Drożdże rozkruszyć w palcach do miseczki, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na chwilkę, aż zrobią się płynne. Mąkę przesiać, dodać zimną, pokrojoną na mniejsze cząstki margarynę, rozetrzeć palcami margarynę z mąką, dodać sól, jedno jajko, śmietanę oraz płynne drożdże. Zagnieść miękkie ciasto. Nie trzeba go długo wyrabiać, tyle tylko by składniki nam się ładnie połączyły. Nie pozostawiamy również ciasta do wyrośnięcia, nie ma takiej potrzeby. Rogaliki podrosną w piekarniku podczas pieczenia. Z ciasta uformować wałek. Podzielić wałek na 6 części. Każdą część rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na koło o średnicy mniej więcej 25 cm. Koło podzielić tak jak pizzę na 8 trójkątów. Przy brzegu każdego trójkąta położyć po małej łyżeczce dżemu. Zwijać rogaliki. Gotowe rogaliki układać luźno na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Rozkłócić drugie jajko i posmarować nim każdy rogalik. Piec 10-15 minut, do zarumienienia się skórki w 180 stopniach. Ostudzić i posypać rogale cukrem pudrem.

Smacznego!!!