środa, 25 października 2017

Domowy gyros z kurczaka

Domowy gyros z kurczaka

Dzisiejszy obiad zaspokoił kubki smakowe wszystkich domowników. Frytki z gyrosem z piersi kurczaka oraz sałatka colesław z kapusty pekińskiej. Oj jak było pysznie, taki fast food w wersji domowej. Tyle że zdrowiej i pyszniej.

Składniki:

  • 1kg filetów z piersi kurczaka
  • 3-4 łyżeczki przyprawy gyros
  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • szczypta ostrej mielonej papryki 
  • 1/3 szklanki oleju
dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Filety umyć, osuszyć pokroić w kostkę mniej więcej 2cmx2cm. Mięso włożyć do miseczki, wsypać wszystkie przyprawy, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie rozgrzać mocno olej na patelni,  wsypać mięso i smażyć krótko na jasnożółty kolor, co jakiś czas obracając.

Podawać z frytkami, surówką, bądź ulubionym sosem.

Smacznego!!!