niedziela, 15 października 2017

Babka czekoladowo-dyniowa

Babka czekoladowo-dyniowa

Dynia obrodziła w tym roku niesamowicie w moim ogrodzie. Zebrałam już wszystkie, jedne są olbrzymie, inne mniejsze. Fakt jest jeden. Najbliższe tygodnie będą na pewno dyniowe w naszym jadłospisie. Tym razem jedną niewielką rozbebeszyłam, wsadziłam do piekarnika by  się upiekła, większą część wykorzystałam do zupy dyniowej, a mniejszą część odłożyłam do ciasta. AAA i pestki już się suszą :) Babka wyszła jak się patrzy. Dyniowa, czekoladowa o cudownym korzennym smaku. Mocno wilgotna i aromatyczna. Gdyby nie czas oczekiwania na pure z dyni, można by rzec, że wykonacie ją błyskawicznie. Do dzieła!!!

Składniki:

  • 3/4 szklanki pure z dyni
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta sody
  • 1,5 łyżki kakao
  • cukier puder do obsypania wierzchu ciasta

Sposób przygotowania:

Pure:
Dynię pociąć na ćwiartki, ósemki, bądź inne mniejsze części (wszystko zależy od wielkości dyni). Środek z nasionami wydrążyć (nasiona możecie wydłubać i wysuszyć). Cząstki dyni umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Dynię upiec do miękkości. Następnie łyżką wyskrobać miękki miąższ, umieścić go w misce i zblendować na gładką masę.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piekarnika. Jajka utrzeć do białości z cukrem. Do masy jajecznej dodać olej, wymieszane składniki sypkie i dokładnie wszystko wymieszać. Masę podzielić na 2 równe części. Do jednej części dodać pół szklanki pure dyniowego i wymieszać. Do drugiej części masy dodać pozostałą część szklanki pure, kakao oraz szczyptę sody. Dokładnie wymieszać.
Formę z kominem do babek wysmarować olejem i obsypać mąką.  Ciasto wykładać na przemian, warstwa jasna, ciemna, jasna ciemna. Piec w 180 stopniach przez około 50-60 minut. Ostudzić, wyciągnąć z formy i obsypać cukrem pudrem.

Smacznego!!!