poniedziałek, 26 czerwca 2017

Chrupiący pieczony kurczak w całości

Chrupiący pieczony kurczak w całości

Dziecinnie prosty w wykonaniu kurczak, pieczony w całości, chrupiący, ze złocistą skórką, soczysty w środku, nafaszerowany cebulą i zieloną natką pietruszki. Pięknie smakuje i wygląda. 


Składniki: 

  • cały kurczak (najlepsze są o wadze około 1,5kg)
  • 2 cebule
  •  5 czosnków czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 100ml oleju rzepakowego
  • gotowa przyprawa do kurczaka
  • szklanka wody

Sposób przygotowania:

Kurczaka umyć, osuszyć. 
Cebule obrać, pokroić w ćwiartki (bądź w ósemki). Natkę posiekać. Czosnek obrać. Warzywa wymieszać i wypchać nimi wnętrze kurczaka.
Przyprawę do kurczaka wymieszać z olejem. Natrzeć nią wierzch kurczaka. Podważyć delikatnie skórę na piersi kurczaka i posmarować mięso przyprawą również pod skórą. Kurczaka owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie odwinąć kurczaka z folii, umieścić w brytfance lub blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, podlać mięso szklanką wody i piec jeszcze przez 1,5 godziny, co jakiś czas polewając mięso sosem z brytfanki. Upieczonego kurczaka wystawić z piekarnika na 10-15minut, by mięso odpoczęło i kroić na porcje.

Smacznego!!!