sobota, 17 czerwca 2017

Sernik miętowo truskawkowy na biszkopcie

Sernik miętowo-truskawkowy na biszkopcie

Bardzo prosty i smaczny przepis. Nie za słodki, orzeźwiający, delikatny sernik na zimno. Trochę bałam się połączenia świeżej mięty i truskawek, ale wyszło naprawdę dobrze. Truskawki właśnie zaczynają nam królować na straganie i coraz częściej lądują na moim stole. A mięta rozpanoszyła się w całym ogrodzie, przerabiam ją na różne sposoby, to woda miętowa, to syrop miętowy, nalewka, herbata...A że uwielbiam miętę więc i wylądowała w deserze. Polecam serdecznie. Zwłaszcza w ciepłe, coraz cieplejsze popołudnia, sernik miętowo-truskawkowy będzie świetnie smakował w towarzystwie kawy...

Składniki:

biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • pół szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa:
  • 1kg zmielonego sera z wiaderka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • pęczek świeżej mięty
  • około 0,5kg truskawek
  • ewentualnie 1 łyżka syropu miętowego
  • ewentualnie zielony barwnik
dodatkowo:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • kilka truskawek

Sposób przygotowania:

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą białą masę (ucierać na najwyższych obrotach około 6-8 minut). Następnie dodać zimną wodę, wymieszać, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, któtko zmiksować tylko do połączenia się składników.
Blaszkę (u mnie 20x20) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Piec przez około 20 minut w 180 stopniach. Biszkopt ostudzić.

Ser z zmiksować z cukrem pudrem i podzielić na 2 części: 1/3 i 3/4. 
4 łyżeczki żelatyny zalać odrobiną zimnej wody i poczekać aż spęcznieje.
Miętę umyć, poodrywać listki, łodyżki wyrzucić. Listki zmielić w malakserze. 
Do większej części sera dodać zmielone listki mięty, ewentualnie odrobinę zielonego barwnika i syropu miętowego i wymieszać. Napęczniałą żelatynę zalać 100ml wrzącej wody, wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny, wlać do sera z mięta i zmiksować. Masę wyłożyć na zimny biszkopt, wyrównać i wstawić na 15 minut do lodówki.

Truskawki zblendować, dodać do pozostałej, mniejszej części masy serowej i wymieszać. 4 łyżeczki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie, zalać 100ml wrzącej wody, wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny, wlać do masy truskawkowej i dokładnie zmiksować. Masę truskawkową wyłożyć na zastygłą masę miętową. 
Galaretki rozpuścić w 3/4 litra wody. Gdy zaczną tężeć wylać na zastygniętą masę serową. 

Wstawić do lodówki.

Smacznego!!!