sobota, 3 czerwca 2017

Młode ziemniaki z boczkiem i cebulą z grilla

Młode ziemniaki z boczkiem i cebulą z grilla

Przepis podpatrzony u mojej rodzinki. Dzięki M. i F. !!! Na ostatnim grillu ziemniaczki te zrobiły ogromną furorę. Zrobiłam prawie 2 kilogramy małych, fajnych, młodych ziemniaczków, zniknęły wszystkie!!! Są smaczne, szybko je przygotujecie, a co najważniejsze, kładziecie je na ruszt grilla i już! Nie trzeba przekładać, obracać, polewać, pieką się same. Polecam. Aha. Nie zdążyłam zrobić fotek po upieczeniu. Miałam nadzieję, że z takiej ilości kilka się ostanie... Nadzieja złudną jest :)


Składniki:

  • młode ziemniaki -ilość uzależniona od Was. 
  • wędzony boczek
  • cebula
  • przyprawa do ziemniaków
  • folia aluminiowa

 Sposób przygotowania:

Młode ziemniaki umyć, wyszorować szczotką. Cebulę pokroić w półćwiartki. Boczek w małe półplasterki.  Ziemniaki kroimy-w tym celu przygotowujemy drewnianą łyżkę, kładziemy ziemniaka na łyżce i kroimy w plasterki. Łyżka spowoduje to, że ziemniak nie zostanie do końca przecięty. Następnie każdego ziemniaka nadziewamy na przemian cząstką cebuli i cząstką wędzonego boczku. Każdego ziemniaka kładziemy na kawałku foli, posypujemy sporą ilością przyprawy do ziemniaków i zawijamy w folię.
Ziemniaki grillujemy, można je również upiec w piekarniku.

Smacznego!!!