środa, 12 lipca 2017

Kotlety panierowane w płatkach owsianych z nutą wędzonej papryki

Kotlety panierowane w płatkach owsianych z nutą wędzonej papryki

Kotlety z piersi kurczaka nigdy nie znudzą się w mojej rodzinie. Już moja w tym głowa :) Zwykły kotlet, a tyle możliwości...A dzisiaj w panierce z błyskawicznych płatków owsianych, chrupiące, z lekkim orzechowym posmakiem w wierzchu, a w środku soczyste z nutą wędzonej czerwonej papryki i cytryny...Polecam dla kotletożerców :) i nie tylko!




Składniki:

  • 8 małych pojedynczych filetów z piersi kurczaka
  •  2-3 jajka
  • ok. 300 g błyskawicznych płatków owsianych
  • świeżo zmielona sól morska
  • pieprz cytrynowy lub pieprz czarny + otarta skórka z jednej cytryny
  • wędzona czerwona papryka w proszku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka umyć, dokładnie osuszyć. Jeśli duże filety, to przekroić wzdłuż na 2 cieńsze. Moje piersi były naprawdę małe. Mięso lekko rozbić tłuczkiem. Posolić, delikatnie oprószyć wędzoną papryką, obsypać pieprzem cytrynowym (lub posypać skórką z cytryny). Odstawić filety na 15 minut do lodówki. W jednej miseczce rozbełtać jajka, do drugiej miseczki wsypać płatki owsiane. Filety maczać w jajku, następnie obtaczać dokładnie płatkami. Odtsawić kotlety na 15 minut, by płatki nieco obeschły - nie będzie nam odpadać panierka. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju po około 2-3 minuty.

Smacznego!!!