czwartek, 8 czerwca 2017

Młoda kapusta z koperkiem

Młoda kapusta z koperkiem

Najlepszą kapustę robiła moja ciocia Hela. Jeżdżąc jako dziecko na wakacje do niej, nie mogłam się jej najeść. Niestety przepis swój zabrała do nieba, a mi pozostały cudowne wspomnienia i niedoścignione smaki. 
Gdy tylko w sklepach pojawi się młoda polska kapusta, od razu na moim stole ląduje duszona na maśle w towarzystwie sporej ilości siekanego kopru i śmietany. Dzisiaj do takiej kapusty prosta smażona kiełbaska z patelni i szybki obiad gotowy. I bardzo tani.

Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • solidny pęczek kopru
  • 100 g masła
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki cukru
  • 100-150ml śmietany 18%
  • ewentualnie łyżeczka mąki do zagęszczenia kapusty

Sposób przygotowania:

Kapustę umyć. Drobno poszatkować. W większym rondlu rozpuścić masło, wrzucić kapustę. Przesmażyć, co jakiś czas mieszając. Następnie dodać sól, pieprz i dusić kapustę do miękkości - około 10 minut. Pod koniec dodać sok z cytryny, cukier, posiekany koper, wymieszać. Na koniec wlać śmietanę (ewentualnie wymieszać łyżeczkę mąki w śmietanie), wymieszać, zagotować i gotowe.
Smacznego!!!