czwartek, 5 kwietnia 2018

Karkówka w kiszonej kapuście z ananasem

Karkówka  w kiszonej kapuście z ananasem

Taka karkówka na stałe zagości na moim stole. Mięso jest niesamowicie miękkie, rozpływające się w ustach, a kapusta z ananasem...no cóż, czegoś takiego jeszcze nie jadłam. Kapusta kiszona wychodzi rewelacyjna. Ni to słodka, ni to kwaśna, zważywszy fakt, że nie dodajemy do kapusty żadnych przypraw, wychodzi nieziemska. Pomyślicie, że słodzę sama sobie? Nie. Na pewno nie. Wypróbujcie ten przepis koniecznie. Przekonacie się.

Składniki:

  • ładny kawałek karkówki ( u mnie około 2 kg)
  • 800-1000 g kapusty kiszonej
  • puszka ananasa
  • 4-5 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki kolendry ziarnistej
  • smalec do obsmażenia

 Sposób przygotowania:

Kolendrę rozcieramy w moździerzu. Dodajemy czosnek, sól, pieprz i wszystko razem dokładnie rozcieramy. Powstałą papką nacieramy dokładnie karkówkę i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnie obsmażamy mięso na rozgrzanym smalcu z każdej strony. 

Kapustę kiszoną odsączamy dokładnie z soku i drobno siekamy. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć kapustę kiszoną. Następnie wyłożyć obsmażone mięso. Boki i wierzch karkówki obłożyć plastrami ananasa. Sok z puszki wylać na mięso.

Piec około 2 godzin (pamiętając, że 1kg mięsa-to 1h pieczenia) w 190 stopniach pod przykryciem. Na 15 minut przed końcem zdjąć pokrywkę.

Kroić mięso w plastry gdy nieco przestygnie, a najlepiej, gdy jest zupełnie zimne.

Smacznego!!!