niedziela, 15 kwietnia 2018

Karkówka z korniszonami

Karkówka z korniszonami 

Karkówka to bardzo wdzięczne mięso. Mam wrażenie, że z czymkolwiek ją przyrządzimy, ale dobrze doprawimy, to zawsze wyjdzie pysznie. Dzisiaj powstała karkówka z ogórkami korniszonami w sosie z tychże ogórków z dodatkiem domowego keczupu. Wszystko zapieczone w piekarniku. Pyszna na gorąco z ziemniakami, jak i na zimno z pajdą chleba. Krucha, rozpadająca się w ustach, słodko - kwaśnym sosie, jednym słowem pyszna. Ogóreczki upieczone z mięsem są świetnym dodatkiem do tego dania. Dużo, szybko i bardzo smacznie. Polecam serdecznie.


Składniki:

  • 1,5 - 2 kg karkówki
do marynaty mięsa:
  • sól
  • pieprz
  • słodka czerwona papryka
  •  sos sojowy
do pieczenia:
  • 3 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • litrowy słoik z ogórkami korniszonami
  • słoik domowego keczupu (lub szklanka łagodnego keczupu)
  • 2-3 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Karkówkę umyć, osuszyć, pociąć w grubsze plastry, lekko rozbić, delikatnie posolić, popieprzyć, skropić sosem sojowym i odstawić do lodówki na 2 godziny.

Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę przesmażyć chwilę na rozgrzanym oleju, pod koniec smażenia wrzucić na chwilkę sprasowany czosnek. Przesmażone warzywa przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni przesmażyć plastry karkówki. Po 3 minuty z każdej strony.

Ogórki odsączyć na sicie z zalewy. Zalewę połączyć z keczupami i wymieszać. Ogórki pokroić w plasterki. 

W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: plastry karkówki, ogórki korniszony, usmażona cebula z czosnkiem. Zalać wszystko sosem ogórkowo-keczupowym. Wstawić do piekarnika. Piec przez około 1,5 godziny w 190 stopniach.

Smacznego!!!