poniedziałek, 26 marca 2018

Mazurek z kajmakiem i orzechami w miodzie

Mazurek z kajmakiem i orzechami w miodzie

Święta wielkanocne bez mazurka to podobno nie święta :) No cóż, dla jednych najważniejsze są baby, dla innych serniki, co dom to obyczaj. Ja uwielbiam mazurki. Są pyszne, słodkie i banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. A wiadomo, że przed świętami czas jest najważniejszy.
Klasyczne kruche ciasto z masą kajmakową i orzechami smażonymi w miodzie i cukrze. Mniam.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody
oraz:
  • 250 g masy kajmakowej
  • 150 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 100g masła
  • 100 g podprażonych płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Masło zetrzeć na tarce jarzynowej lub pokroić w kostkę. Dodać mąkę wymieszaną z cukrem pudrem, żółtko i wodę, wyrobić ciasto rękoma.

Formę 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wywałkować i przełożyć do blaszki (ja robię to na tym samym papierze do pieczenia, którym wyłożyłam blaszkę, wałkuję na stole, po czym przenoszę razem z papierem do blaszki). Nie zapomnijcie wylepić 2 cm boków!!! Ciasto jest bardzo elastyczne, z łatwością można wylepić boczki.

Blaszkę wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Ja zostawiłam je w spokoju na całą noc.

Następnie pieczemy ciasto w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Ciasto musi być tylko lekko zarumienione, nie spieczone. Upieczone, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
 
Ostudzony mazurek smarujemy masą kajmakową.
 
Masło, miód i cukier przekładamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Orzechy włoskie siekamy. Wrzucamy do rondla i chwilę wszytko smażymy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. 

Wierzch mazurka przyozdobić na przemian masą orzechową i podprażonymi płatkami migdałowymi.

Smacznego!!!