piątek, 13 kwietnia 2018

Chinkali - gruzińskie pierożki z indykiem

Chinkali - gruzińskie pierożki z indykiem

 W Gruzji chinkali to tradycja, w Polsce na razie moda. A przecież uwielbiamy podążać za modą, więc czemu by nie spróbować? Co prawda gruzińskie pierożki przygotowywane są z wołowiny lub/i baraniny, ja zaszalałam i do środka wsadziłam mięso mielone z indyka. A chinkali to nic innego jak ciasto pierogowe, nadziane mięsem mielonym, pierożki mają kształt sakiewki, którą należy delikatnie nadgryźć, wypić sączący się ze środka rosół i zjeść resztę. Pierogi podaje się sauté, prosto z wody, posypane jedynie świeżo zmielonym czarnym pieprzem i zieleniną.  Bardzo proste danie, nie wymaga nadzwyczajnych umiejętności, więc przygotujecie je bez problemu.

Składniki:

ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • około szklanki ciepłej wody
farsz:
  • 500 g zmielonego mięsa z indyka
  • około szklanki bulionu drobiowo-warzywnego
  • 1  duża cebula
  • 2 łyżeczki ziarnistej kolendry  
  • sól
  • pieprz
do posypania pierożków:
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • posiekana zielenina: kolendra lub pietruszka

Sposób przygotowania:

Z mąki, soli i wody zagnieść jednolite ciasto, podobnie jak na pierogi. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dolać odrobinę wody i odwrotnie, jeśli ciasto jest kleiste, dosypać odrobinę mąki. Ciasto ugniatać około 10 minut. Uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 15 minut, by ciasto odpoczęło.

Cebulę drobno posiekać. Kolendrę rozetrzeć dokładnie w moździerzu. Mięso, cebulę i przyprawy wymieszać. Bulion wlewać partiami, cały czas wyrabiając mięso. Farsz musi mieć zwartą, ale nie lejącą konsystencję, więc może się okazać że cała szklanka bulionu to będzie za dużo. Wyrobione mięso wstawić na 10 minut do lodówki.

Stolnicę podsypać mąką. Ciasto wywałkować na placek o grubości około 2 mm. Ja podzieliłam sobie ciasto na 2 porcje.  Z placków wycinamy duże kółka (np. za pomocą miseczki), o średnicy 10-13 cm. Na środek kółka wkładamy około 1 czubatej łyżeczki farszu. Z podanej porcji wyszło mi 19 pierogów (z ciasta i skrawków).

Pierogi zwijamy na kształt sakiewki. Na brzegu kółka robimy zakładkę i doklejamy do niej na kształt harmonijki kolejne małe zakładki. Na czubku sakiewki musi powstać czubek, za który będziemy łapać pierożka podczas jedzenia.

Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, Gdy wypłyną na wierzch, zmniejszamy ogień, i gotujemy około 5-7 minut. Odcedzamy, przekładamy na talerz, obsypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i poszatkowaną zieleniną i od razu konsumujemy.

Smacznego!!!