wtorek, 6 marca 2018

Roladki z karkówki z marchewką

Roladki z karkówki z marchewką

Uwielbiamy karkówkę. Duszoną, panierowaną, nadziewaną, smażoną. W każdej postaci :) Nie ma to jak solidny, treściwy kawałek mięsa na obiad. Ale by nie było nudno, dziś podałam kawał mięsa i solidną porcję warzyw w jednym. Jednym słowem roladka z karkówki z duszoną marchewką z cebulą i ziołami. Panierowane i smażone. Marchewkę przyprawiłam lekko pikantnie, aromatycznie, odrobiną imbiru, curry i zaprawiłam słodką śmietanką. Powiem szczerze, że tak przyprawioną marchewkę, mogłabym zjeść samą :)

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 0,5 kg marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • curry
  • imbir w proszku
  • sól 
  • pieprz
  • odrobina ostrej papryki
  • około 100 ml śmietany 30 %
  • jajka i bułka tarta do panierki
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Karkówkę pociąć w plastry, dokładnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem. 

Marchewkę obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na odrobinie oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek, marchew i chwilę smażyć. Doprawić do smaku imbirem, papryką, curry, solą, pieprzem, wlać śmietanę i gotować do zredukowania się płynu. Ostudzić.
Na rozbitych plastrach karkówki  układać porcję marchewki, zwinąć mięso w rulon, jeśli jest potrzeba, spiąć wykałaczkami. Rolady obtoczyć w rozkłóconym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.

Smacznego!!!