czwartek, 8 marca 2018

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Powiem szczerze, że zupę gulaszową robiłam po raz pierwszy. O ile gulasz jemy w domu nadzwyczaj często, tak o zupie nigdy pomyślałam. A szkoda, danie jednogarnkowe, syte, rozgrzewające, więc idealne w chłodne dni i można nakarmić całą armię, bądź też mieć obiad z głowy na co najmniej 2 dni. Przeglądając przepisy w różnych źródłach, odnalazłam tyle przepisów ile źródeł :) Każdy inny, pewnie każdy smaczny, ale postawiłam na swój smak. 

Składniki:

  • 1,5-2kg łopatki
  • 3 duże cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże czerwone papryki
  • kilka ziemniaków
  • 0,5 l przecieru pomidorowego
  • 100 g smalcu
  • kilka listków laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • czerwona papryka słodka
  • odrobina ostrej papryki 
  • czerwona papryka wędzona
  • mielony kminek
  • sól
  • pieprz
  • woda

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć dokładnie we wszystkich paprykach,kminku, soli, pieprzu i odstawić na min. godzinę w chłodne miejsce. Następnie na gorącym smalcu przesmażyć krótko mięso, przełożyć do dużego garnka (u mnie 7 l). Na tej samej patelni zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwileczkę przesmażyć, dodać marchew startą na tarce i jeszcze chwilę smażyć. Wszystkie warzywa przełożyć do mięsa, dodać listki laurowe, ziele angielskie, zalać wodą i gotować do miękkości mięsa. Dodać pokrojone w kostkę, obrane ziemniaki, wlać przecier pomidorowy i gotować do miękkości ziemniaków. Na koniec dodać pokrojoną czerwoną paprykę i gotować jeszcze chwilkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!!!