środa, 7 marca 2018

Placek pina colada

Placek pina colada
Wilgotny, mocno ananasowy, naszpikowany kawałeczkami ananasa i podrasowany syropem ananasowym, lekko cytrynowy, a do tego wszystkiego szybki w wykonaniu placek z owocami w środku zimy :) Brzmi ciekawie? Wypróbujcie!!!

Składniki:

  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • puszka ananasów
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • 25ml soku z cytryny
  • 150 g cukru
  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier:
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki likieru kokosowego (ewentualnie wystarczy 2-3 łyżki wrzącej wody)
  • wiórki kokosowe do obsypania

Sposób przygotowania:

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać.
Masło i cukier utrzeć do białości, następnie dodawać po jednym jajku, nie przestając miksować. Dodać otartą skórkę z cytryny.
Odlać 150 ml syropu z ananasów, dolać 25 ml soku z cytryny.
Do masy na przemian dodawać mąkę i syrop, miksując na najniższych obrotach. Mieszać tylko do połączenia się wszystkich składników.
Blaszkę (u mnie tortownica o średnicy 26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wyrównać.
Ananasa pokroić w kostkę i wyłożyć na wierzch ciasta.
Piec w 160 stopniach przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka.

Ciasto jest rzadkie, dlatego kawałeczki ananasów opadną na dno tortownicy. Dlatego należy przestudzić ciasto, a następnie wyłożyć je do góry dnem na paterę, wówczas owoce znajdą się na górze.

Cukier wymieszać z likierem/wodą i polukrować zimny placek. Obsypać wierzch wiórkami kokosowymi.

Smacznego!!!