wtorek, 23 stycznia 2018

Pieczona szynka kanapkowa

Pieczona szynka kanapkowa

Nie ma to jak swojska wędlina na kanapki. Bez chemii, 100% mięsa w mięsie, czy jednym słowem wiem co jem :) Przygotowanie takiej wędliny zajmie Wam chwilkę, a jak już raz spróbujecie, odechce się Wam kupowania wędlin w sklepie. Tę banalnie prostą, ale genialnie smaczną szynkę zróbcie już dziś!!!

Składniki:

  • około 1,5 kg szynki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka ziaren  kolendry
  • 3 ziarna jałowca
  • 1-2 liście laurowe

Sposób przygotowania:

Czosnek pokroić w plasterki. Kolendrę oraz jałowiec rozgnieść w moździerzu. Wszystkie przyprawy wsypać do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec szynkę, wlać olej i dokładnie wymieszać. Szynkę umyć, osuszyć, można pokusić się o sznurowanie, by nadać ładny kształt szynce. Szynkę włożyć do naczynia z marynatą i marynować 2-3 dni, obracając ją 2 razy dziennie. Następnie wlać do naczynia odrobinę wrzątku i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na około 90 minut (1h pieczenia na 1 kg mięsa). Ostudzić.

Smacznego!!!