poniedziałek, 29 stycznia 2018

Szynka gotowana kanapkowa

Szynka gotowana kanapkowa

Kolejna wariacja wędlin domowych bez wędzenia. Szynka gotowana dwukrotnie po 8 minut. Pewnie przepis Wam znany, i na pewno lubiany, ale odświeżam, warto!!! Szynka z tego przepisu wychodzi soczysta, miękka i co najważniejsze bez chemii i sztucznych dodatków. Taka wędlina na kanapce to prawdziwy skarb!!! Do dzieła :)

Składniki:

  • 1-1,5 kg szynki
  • 4-5 liści laurowych
  • łyżka ziaren jałowca
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 3 łyżki majeranku
  • 3 łyżki majonezu
  • 6 łyżek soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

Szynkę umyć, osuszyć, można osznurować ( jeśli szynka jest niekształtna jest to bardzo wskazane). Szynkę umieścić w wysokim garnku, wrzucić wszystkie składniki i przyprawy i zalać szynkę wodą tak by cała była nią pokryta. Wstawić garnek na gaz. Zagotować, od momentu zawrzenia gotować tylko 8 minut i wyłączyć ogień. Zostawić do ostygnięcia na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc, po czym znowu zagotować i gotować znowu 8 minut i zestawić z ognia. Ostudzić, zimną szynkę wyjąć z garnka, osuszyć i gotowe.

Smacznego!!!