środa, 10 stycznia 2018

Sałatka z surimi, ogórkiem i kapustą pekińską

Sałatka z surimi, ogórkiem i kapustą pekińską

Paluszki krabowe surimi mają pewnie tyle samo zwolenników co i przeciwników. Z krabem mają tyle wspólnego co nic :) Ale to nic. Świetnie sprawdzają się we wszelakich sałatkach. I nikt nie patrzy wtedy ile tam jest procent ryby w krabie :) 
A dzisiejsza sałatka jest bardzo lekka, świeża, idealna jako przystawka na wszelkie imprezy, i doskonała jako kolacja. Szybko ją przyrządzicie, a z podanych niżej składników powstanie ogromna miska sałatki.

Składniki:

  • 400 g mrożonych paluszków krabowych surimi
  • mała kapusta pekińska
  • długi zielony ogórek
  • czerwona cebula
  • 1 większa czerwona papryka
  • puszka kukurydzy
  • pęczek koperku 
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Paluszki krabowe odmrozić, a następnie pokroić w kostkę. Ogórka obrać, pokroić w kostkę. Paprykę oraz cebulę również pokroić w kosteczkę. Kapustę pekińską oraz koperek drobno posiekać. Kukurydzę odsączyć. Wszystkie warzywa oraz paluszki połączyć ze sobą, dodać majonez, doprawić solą oraz pieprzem. Wstawić do lodówki na godzinę.

Smacznego!!!