poniedziałek, 8 stycznia 2018

Ciasto Lion bez pieczenia

Ciasto Lion bez pieczenia

Lion to zdecydowanie ciasto dedykowane na świąteczny stół oraz dla wielbicieli bardzo słodkich deserów. To herbatniki przełożone masą kajmakową, masą mascarponową z dodatkiem batonów lion oraz masą śmietanową i wszystko uwieńczone startą czekoladą. Ciasto bardzo szybkie w wykonaniu, proste, jednakże nie należące do tanich. Dlatego będzie świetnym deserem na bardzo odświętny obiad. 

Składniki:

  • ok. 500g herbatników typu petit
  • puszka gotowej masy kajmakowej (400 lub 510g)
masa lion z serkiem mascarpone:
  • 750 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 batonów lion (białe lub ciemne)
masa śmietanowa:
  • 500ml śmietany 30%
  • 2 opakowania śmietanfixu
  • 2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
  • starta gorzka czekolada

Sposób przygotowania:

Blaszkę (u mnie 28x 40cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno blaszki wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki rozsmarować masę kajmakową. Kajmak przykryć następną warstwą herbatników.

Batony lion pokroić w drobną kostkę.  150 ml śmietany ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz serek mascarpone. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać pokrojone batoniki i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na herbatniki. Wyrównać i wyłożyć następną warstwę herbatników.

500 ml śmietany ubić. Gdy zacznie lekko sztywnieć dodać śmietanfixy i cukier puder. Ubić na sztywno i wyłożyć na ostatnią warstwę herbatników.

Całość posypać startą, najlepiej gorzką czekoladą i wstawić na noc do lodówki, by herbatniki zmiękły. 

Smacznego!!!