piątek, 25 sierpnia 2017

Ciasto Coca Cola

Ciasto Coca Cola

Długo zastanawiałam się czy nazwa coca cola dla tego ciasta jest odpowiednia. Jeśli więc pomyślę, że użyłam 0,5 litra coli do wypieku, to zdecydowanie można powiedzieć, że jest to placek z coca colą. Ale w smaku cola jest tylko delikatną nutką, mało wyczuwalna. Cola natomiast świetnie sprawdziła się do nasączenia biszkoptu, przez co ciasto jest bardzo wilgotne i aromatyczne. Placek bez dwóch dniach sprawdzi się jako odświętny wypiek. Pięknie się prezentuje i smakuje wybornie. Czekoladowy biszkopt nasączony coca colą, przełożony masą colo-herbatnikowo-orzechową oraz masą śmietanową. I wszystko obficie obsypane czekoladą. Polecam. Zwłaszcza na odświętne imprezy.


Składniki:

biszkopt:
  • 6 jajek
  • szklanka drobnego cukru
  • szklanka mąki tortowej
  • 2 czubate łyżki kakao
masa z colą:
  • 100 g orzechów włoskich
  • 200 g herbatników typu petit
  • 150 g masła
  • 1 szklanka coli
  • pół szklanki cukru pudru
masa śmietanowa:
  • 600 ml śmietany 30% 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
  • 1 szklanka coca coli
  • tabliczka czekolady (u mnie mleczna)

Sposób przygotowania:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać partiami cukier, cały czas ubijając, aż cukier nie będzie wyczuwalny na języku. Dodać żółtka, zmiksować. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać i wsypać do masy jajecznej. Delikatnie ale dokładnie wymieszać.
Blaszkę (u mnie 26x40) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, rozprowadzić równomiernie, wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na około 25 minut. Biszkopt ostudzić.

Herbatniki drobno pokruszyć, orzechy drobno posiekać. Herbatniki i orzechy zalać szklanką coli na około 20 minut. Po tym czasie zmiksować napęczniałą masę i dodać miękkie masło, oraz cukier puder i wszystko razem dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy.

Śmietanę ubić. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i zmiksować. 
Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody. Gdy napęcznieje wlać pół szklanki gorącej wody, szybko dokładnie wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Do jeszcze ciepłej żelatyny dodać 2-3 łyżki ubitej śmietany, by zahartować żelatynę. Wlać zawartość szklanki do śmietany i dokładnie wymieszać. Wstawić na chwilkę do lodówki.

Biszkopt przekroić na 2 blaty. Pierwszy blat nasączyć połową szklanki coli, wyłożyć krem z orzechami i herbatnikami, położyć drugi blat, nasączyć pozostałą połową szklanki coli. Na wierzch wyłożyć sztywniejącą śmietanę. Wierzch obsypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Smacznego!!!