środa, 2 sierpnia 2017

Sałatka z kolorowej fasolki z pomidorami

Sałatka z kolorowej fasolki z pomidorami

W takie upały nie chce się jeść...ale jeść przecież trzeba :) Poszłam więc z rana do ogródka, narwałam ogórków, fasolki troszkę zieleniny i zanim weszłam do domu pot ściekał mi, nie powiem gdzie...uff jak gorąco!!! Ogórki szybko trafiły do słoików, a fasolka do garnka. Z fasolki powstała bardzo szybka, idealna na upały sałatka z dodatkiem pomidorów, koperku i bazylii w lekkim sosie na bazie octu winnego. Polecam!!!

Składniki:

  • ok. 500g fasolki szparagowej zielonej i żółtej
  • 3 pomidory
  • 1 cebula czerwona
  • mały pęczek koperku
  • kilka listków świeżej bazylii
sos:
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • łyżeczka cukru
  • solidna szczypta soli
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Poodcinać końcówki fasoli, umyć, przełożyć fasolę do garnka , zalać wodą, posolić i gotować około 6-8 minut od zawrzenia wody. Fasolka powinna być chrupiąca, a nie rozgotowana. 
Fasolkę odcedzić i jeszcze ciepłą pokroić na mniejsze kawałki. Składniki na sos umieścić w małym słoiczku, słoik zakręcić i energicznie wymieszać zawartość. Gotowym sosem zalać ciepłą fasolkę i odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut by przeszła aromatem sosu.  
Pomidory pokroić w kostkę, bazylię i koperek posiekać, cebulę pokroić w kosteczkę. Dodać pokrojone warzywa do zamarynowanej fasolki , wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki by schłodziła się.

Smacznego!!!