czwartek, 7 września 2017

Ciasto pomidorowe

Ciasto pomidorowe

Nikt mi nie chciał uwierzyć, że ciasto, które niedawno upiekłam, powstało z pomidorów. Nikt!!! Wszyscy stawiali na piernik! Puszysty piernik, mocno cynamonowy, oblany słodką cynamonową polewą. A tu taki psikus! Ciasto na bazie pomidorów! Bez jajek! Puszyste, wilgotne, błyskawiczne w wykonaniu i jakże oryginalnie brzmiące :) Pomidorowy placek :) Wypróbujcie koniecznie!

Składniki:

  • szklanka pomidorów z puszki
  • 1 banan
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • pół łyżeczki sody
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru 
  • pół łyżeczki soli
polewa:
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • odrobina ciepłej wody
  • łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Pomidory i banan dokładnie zblendować. Następnie dodać olej, cukier i zmiksować na jednolitą masę.
Do miski wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i imbir, wymieszać. Do suchych składników wlać masę pomidorową, krótko zmiksować.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec 45-50 minut w 180 stopniach. Ciasto ostudzić.
Cukier puder wymieszać z odrobiną ciepłej wody, dodać cynamon, wymieszać, polać zimne ciasto lukrem.


Smacznego!!!