środa, 23 sierpnia 2017

Kokosowe roladki waflowe z oczkiem

Kokosowe roladki waflowe z oczkiem

Amatorów wafli w moim domu nie brakuje. Najlepsze są te zwykłe, przekładane masą. Ale by nie było nudno, szukam ciągle czegoś nowego. Te dzisiejsze wafle w postaci roladek, zostały nadziane masą herbatnikową i kokosową, a środek zdobi galaretka wiśniowa. Kokosowy smak przełamany owocową galaretką idealnie wpasuje się w popołudniową kawę. Szybko, sprawie, bez pieczenia, a co najważniejsze, z podanych składników wyjdą 4 spore roladki, więc zaspokoicie wszystkich domowników i niemałą grupę gości.
Polecam serdecznie.

Składniki:

  • 4 kwadratowe wafle
  • 1 kolorowa galaretka (u mnie wiśniowa)
masa herbatnikowa:
  • 200-250 g herbatników typu petit
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
masa kokosowa:
  • 100g wiórek kokosowych
  • 10 łyżek mleka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 250g masła

Sposób przygotowania:

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, dokładnie wymieszać, przelać do głębokiego talerza. Odstawić do stężenia.
Wiórki kokosowe zalać 10 łyżkami gorącego mleka. Ostudzić.
2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Herbatniki pokruszyć i dodać do gotującego się mleka. Zdjąć z palnika, dokładnie wymieszać. Rozłożyć 4 wafle. Każdy wafel posmarować gorącą warstwą masy herbatnikowej. Odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i stopniowo, po łyżce dodawać wiórki kokosowe.Dokładnie zmiksować na jednolitą masę.
Następnie każdy wafel posmarować warstwą kokosową.
Galaretkę wyjąć z talerza, pokroić w grubsze paski. Na brzegu każdego wafla położyć pasek galaretki, po czym zwijać wafle w roladki.
Wstawić roladki do lodówki na co najmniej 2 godziny. Kroić w plastry.
Smacznego!!!