środa, 24 lutego 2016

Ciasto Latte Macchiato

Ciasto Latte Macchiato

To ciasto, jest idealnym połączeniem wszystkiego, co uwielbiam w dobrym placku...kawa, odrobina dobrego alkoholu, wilgotny biszkopt i masa na bazie serków homogenizowanych i mleka w proszku....czy może być coś lepszego? Pewnie tak :) Ale dla mnie, na tę chwilę, ciasto latte macchiato jest jednym z lepszych jakie do tej pory robiłam.
Polecam szczególnie Tym, którzy są smakoszami kawy...



Składniki:

biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
  • 1,5 łyżki kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
  • 200 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 400 g serka homogenizowanego (naturalnego lub waniliowego)
poncz:
  • 300 ml mocnej kawy
  • 100 ml likieru baileys (lub każdego innego kawowego, czekoladowego)
dodatkowo:
  • 2 paczki okrągłych biszkoptów
  • gorzkie kakao

Sposób przygotowania:

Jajka ubijamy z solą i cukrem, na jasną puszystą masę (przez około 8 minut). Następnie dodajemy olej i wodę i nadal miksujemy.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy łyżką, aż do połączenia się wszystkich składników.
Blaszkę (u mnie 25x29) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 minut.
Biszkopt studzimy.

Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą jasną masę. Następnie dodajemy mleko w proszku i serki i dokładnie miksujemy.

Chłodną kawę łączymy z likierem.

Zimny biszkopt kroimy na 2 blaty. Pierwszy blat wkładamy z powrotem do blaszki. Porządnie nasączamy ponczem i nakładamy połowę masy. Na masie układamy nasączone w ponczu biszkopty, oprószamy delikatnie gorzkim kakao i nakładamy delikatnie 1/3 pozostałej części masy.

Na to nakładamy drugi blat biszkoptu, nasączamy ponczem, wykładamy pozostałą część masy, układamy nasączone w ponczu biszkopty i obficie posypujemy gorzkim kakao.

Wkładamy na całą noc lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie warstwy i smaki połączą się ze sobą.

Smacznego!!!