sobota, 27 lutego 2016

Tęczowy sernik na zimno

Tęczowy sernik na zimno

Taki kolorowy deser zadowoli nawet najbardziej wybrednego. Frajdę będą miały zwłaszcza dzieci. Bo przecież najpierw je się oczami, a wszystko co kolorowe to cieszy.
Bardzo proste ciasto bez pieczenia, bez trudu je wykonacie. Proste, smaczne i przepiękne. Kolorystyka uzależniona oczywiście od tego jakie macie galaretki. Fajniejszy efekt dadzą kontrastowe i wyraziste galaretki. Można troszkę dosypać barwników spożywczych, jeśli chcecie naprawdę wyraziste kolory.




Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego zmielonego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • 4 galaretki w różnych kolorach
  • 150 g herbatników

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać partiami ser, cały czas miksując.
Masę podzielić na  równe porcje.
Żelatynę rozprowadzić w połowie zimnej szklanki wody. Następnie podgrzać (nie gotować!!!!!) i rozpuścić cały czas mieszając.
Tortownicę (26 cm) wyłożyć folią spożywczą. Na dno tortownicy wyłożyć herbatniki.
Do pierwszej porcji sera wlać letnią żelatynę, zmiksować i wyłożyć na herbatniki. Tortownicę włożyć do lodówki.
Pierwszą galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody (250 ml). Wstawić szklankę do miski z zimną wodą, by szybciej nam ostygła. Lekko tężniejącą galaretkę wlać do kolejnej porcji masy serowej, zmiksować i wylać na sztywną poprzednią masę. Podobnie postępować z kolejnymi warstwami, na wierzch wylać ostatnią galaretkę. Pozostawić w lodówce, by dokładnie sernik zesztywniał.

Smacznego!!!