sobota, 6 lutego 2016

Panierowane kotlety z piersi kurczaka z serem

Panierowane kotlety z piersi kurczaka z serem

Mały dodatek do klasycznego kotleta w postaci żółtego sera, i zwykły kotlet nabiera innego wymiaru. Ja uwielbiam kotlety panierowane, a moja rodzina wręcz ubóstwia. Uwielbiam je ze względu na swoją prostotę i smak. Wiem, że jeśli nie mam pomysłu ani chęci na długie stanie przy garach, to kotlet zawsze jest mile widziany przez moich najbliższych na stole. Warto spróbować. 






Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi  z kurczaka
  • 10-15 dag sera żółtego w plastrach
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • bułka tarta do panierowania
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Piersi umyć i osuszyć. Przekroić wzdłuż na 2 części, tak aby powstały 2 cieńsze kotlety. Lekko rozbić, osolić, popieprzyć i odstawić na chwilę w chłodne miejsce.
Jajka rozbełtać z mlekiem.
Kotlety najpierw moczyć w jajku, następnie położyć na wierzch plastry żółtego sera, ponownie zamoczyć w jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
Smacznego!!!