niedziela, 21 lutego 2016

Krokiety z serem i pieczarkami

Krokiety z serem i pieczarkami

Uwielbiam krokiety. Niestety nie cierpię ich robić. Dlatego rzadko bywają u nas na stole, ale jak już bywają, to hurtowo. Raz a dobrze :)
I najlepiej smakują z czerwonym barszczykiem. To moja wersja, mąż zajada z keczupem. Też pysznie. 
Dowolność nadzienia oczywiście dozwolona. Mogą być krokiety z kapustą i grzybami albo z mięsem, ja robię zawsze z podsmażonymi pieczarkami i cebulką i cudownie ciągnącym się żółtym serem.


Składniki:

  • około 10 placków naleśnikowych
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g żółtego sera
  • pieprz
  • sól
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Należy usmażyć naleśniki. Chyba każdy ma swój wypróbowany przepis na naleśniki, dlatego tym razem pominęłam ten etap opisywania. Ważne, by naleśniki usmażyć na słono, bez dodatku cukru.

Pieczarki obrać, drobno pokroić. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
Na rozgrzany olej najpierw wrzucić cebulę z czosnkiem, chwilkę podsmażyć, aż cebula zeszkli się, następnie dodać pieczarki i smażyć do momentu, aż całkowicie stracą wodę. Zawartość patelni ostudzić.
Ser zetrzeć na tarce. Dodać do zimnych pieczarek, dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać.
Na zimne placki naleśnikowe nakładać po 2 łyżki farszu, zrolować naleśniki, brzegi ich zwinąć do środka, tak by nic nie wyleciało ze środka podczas smażenia.
Jajka roztrzepać widelcem.
Krokiety maczać w jajku, następnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.

Smacznego!!!